СТРУЧНА ШКОЛА ,,СВЕТИ САВА" БУЈАНОВАЦ
Знање је моћ

МЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД КОРОНА ВИРУСА

Датум: 11. Mart 2020 10:09 Категорија: Новости

МЕРЕ ЗАШТИТЕ ОД КОРОНА ВИРУСА ЗА УЧЕНИКЕ, НАСТАВНИКЕ И ВАННАСТАВНО ОСОБЉЕ

Инфекција корона вирусом је углавном блага, нарочито за децу и младе. Међутим, може изазвати озбиљне болести: 1 од 5 заражених изискује болничку негу. Стога је сасвим нормално да се људи брину о томе како ће епидемија утицати на њих и њихове вољене. Прво и најважније је редовно и темељно прање руку и добра респираторна хигијена. Друго, будите информисани и следите савете локалних здравствених власти, укључујући било каква ограничења која се постављају за путовања, кретање и окупљања.

Поштујући следећа ПРАВИЛА можете смањити своје шансе да се заразите или проширите корона вирус:

1. Редовно и темељно перите руке трљањем руку антисептицима на бази алкохола или их перите сапуном и водом. Прање руку сапуном или употребом антисептика на бази алкохола убијају се вируси који могу бити на вашим рукама.

2. Одржавајте најмање метар удаљености између себе и свакога ко кашље или кија. Кад неко кашље или кија, из носа или уста прскају мале капљице течности које могу садржати вирус. Ако сте преблизу, можете удахнути капљице, укључујући и корона вирус, ако особа која кашље има болест.

3. Избегавајте додиривање очију, носа и уста. Рукама додирујете многе површине и могу покупити вирусе. Једном када се контаминира, руке могу да пренесу вирус у ваше очи, нос или уста. Одатле вирус може ући у ваше тело и заразити вас.

4. Обавезно се придржавајте добре респираторне хигијене: и ви и људи око вас. То значи да треба да покријете уста и нос савијеним лактом или марамицом када кашљете или кијате. Затим одмах одложите употребљену марамицу у канту. Капљице шире вирус. Придржавајући се добре респираторне хигијене, заштитите људе око себе од вируса као што су прехлада, грип и COVID-19. 5. Останите код куће ако вам није добро. Ако имате повишену температуру, кашљете и отежано дишете, потражите лекарску помоћ.

6. Будите информисани о најновијим дешавањима. Следите савете лекара у вези са корона вирусом. Националне и локалне власти имаће најновије информације о томе да ли се корона вирус шири у вашем граду/земљи. Они су у најбољем положају да саветују шта људи из вашег краја треба да раде да би се заштитили.

7. Будите у току са најновијим жариштима корона вируса (градови или локалитети где се COVID-19 шири). Ако је могуће, избегавајте путовања - посебно ако сте старија особа или имате дијабетес, болести срца или плућа.

8. Изолујте се код куће ако се не осећате добро. Чак и са благим симптомима као што су главобоља, ниска температура, грознице (37,3 C или више) и благо цурење из носа, све док се не опоравите. Ако сте у контакту са другим људима носите маску да не бисте заразили друге људе.

9. Ако имате температуру, кашаљ и отежано дисање, одмах потражите лекарску помоћ, јер то може бити последица респираторне инфекције или другог озбиљног стања. Назовите унапред и реците свом лекару о недавним путовањима или контакту са путницима.