Кувар
ТАКМИЧЕЊЕ „ГАСТРОМАК 2018“
На трећем по реду традиционалном такмичењу „Гастромак“, које је одржано у Струмици - Македонија, од 08.10. - 12.10.2018. године , учешће су узели наставници и ученици из наше школе.
Наставник куварства Бојан Митић је учествовао у следећим категоријама:
-Национални сто- освојио златну медаљу
-Карвинг –резбарење воћа и поврћа-освојио бронзану медаљу
-Јело од рибе-освојио бронзану медаљу
Ученик смера кувар, Никола Станковић учествовао је у категорији - Јело од рибе и освојио бронзану медаљу.
Ученик смера кувар, Стефан Митић учествовао је у категорији - Јело од пилећег меса - освојио бронзану медаљу
Наставник куварства Александар Димитријевић је био ментор ученика у току припрема и самог такмичења, и допринео је овако добрим резултатима.
По званичним подацима на такмичењу је учествовало више од 400 учесника из преко 30 земаља.
Припремљена јела је оцењивало више од 60 међународних судија, чланова светске асоцијације шефова кухиња, и најпризнатији кувари света данашњице. Тако смо имали привилегију и част да наше радове оцењују судије из Маурицијуса, Монголије, Словачке, Бугарске, Турске итд.
Тим наше школе је остварио више него добре резултате и самим тим показао да може равноправно наступати на међународним такмичењима и смотрама.
ТАКМИЧЕЊЕ РОШТИЉИЈАДА
На традиционалном такмичењу „Роштиљијада“ које је и ове године држана последње недеље августа месеца у Лесковцу, између осталих учествовали су и наставници и ученици наше школе дана 31.08. 2018. године.
Нашу школу представљали су наставник куварства Бојан Митић, који је био један од судија у дисциплини, највећа пљескавица на свету направљена из руке, наставник посластичарства Александар Димитријевић, који је био у арбитражи у истој категорији.
У такмичарском делу учествовали су ученици Стефан Митић и Никола Станковић ученици другог разреда смер кувар.
Наши ученици су у дисциплинама , припремање ћевапа, јело по избору, припремање пљескавице, освојили две златне и две сребрне медаље.
РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ
СРЕДЊИХ УГОСТИТЕЉСКИХ, ТУРИСТИЧКИХ И ЕКОНОМСКИХ ШКОЛА
Такмичење је одржано 13,14, и 15 априла 2018. год у Новом Саду, у ресторану Старо Здање у склопу средње школе ,,Светозар Марковић” која је била и организатор такмичења.
На такмичењу су учествовали ученици наше школе Ерика Демировић, ученица трећег разреда смера кувар и ученик Милан Томић ученик трећег разреда смера кувар.
Наши ученици су заузели 13. место у конкуренцији 30 школа које су учествовале. Ментори ученика у току припрема и на самом такмичењу су били наставници куварства Бојан Митић и Александар Димитријевић.
СТАНДАРД КВАЛИФИКАЦИЈА ЗА ОБРАЗОВНИ ПРОФИЛ КУВАР
Назив квалификације: Кувар
Подручје рада: Трговина, угоститељство и туризам
Ниво квалификације: трећи степен
Трајање образовања: три године
Примењује се од: школска 2015/2016. год.
Сврха квалификације: Припрема, сервира и декорише оброке.
Стручне компетенције:
-Организовање сопственог рада и радног места
-Пријем, обрада и складиштење намирница
-Припрема јела за издавање
-Издавање поруџбине
-Вођење евиденција
Циљеви стручног образовања
Циљ стручног образовања за образовни профил кувар је оспособљавање ученика за припрему, сервирање и декорисање оброка.
Неопходност сталног прилагођавања променљивим захтевима тржишта рада, потреба континуираног образовања, стручног усавршавања, развоја каријере, унапређење могућности запослења, усмерава ученике да се оспособљавају за:
-примену теоријских знања у практичном контексту;
-ефикасан рад у тиму;
-преузимање одговорности за властито континуирано учење и напредовање у послу и каријери;
-благовремено реаговање на промене у радној средини;
-препознавање пословних могућности у радној средини и ширем социјалном окружењу;
-примену сигурносних и здравствених мера у процесу рада;
-примену мера заштите животне средине у складу са концептом одрживог развоја;
-употребу информатичке технологије у прикупљању, организовању и коришћењу информација у раду и свакодневном животу.